Kinetoterapia poate să reprezinte o intervenţie pentru copiii cu autism care: au nevoie să dezvolte abilităţi motorii în concordanţă cu vârsta lor, au un tonus muscular scăzut, prezintă o postură incorectă, deficite la nivelul coordonării și controlului respirației. De asemenea, kinetoterapia poate să ajute copii care suferă de autism să îşi reducă mişcările stereotipale şi comportamentele hiperkinetice (deficit de atenţie, impulsivitate, hiperactivitate).Kinetoterapia are ca scop dezvoltarea abilităților motrice grosiere si de finete, dezvoltarea capacității de percepție, orientare și organizare spațio-temporală, formarea percepției corecte a schemei corporale, educarea verticalității și a mecanismelor controlului motor, a stabilității și a echilibrului, dar și îmbunătățirea sau corectarea abilităților deja existente, dar insuficient sau deficitar dezvoltate.
De asemenea, în cadrul kinetoterapiei au loc activități ce presupun integrare senzorială, îmbunătățirea atenției și a capacității de concentrare și dezvoltarea capacității de menținere într-o activitate fizică o perioadă cât mai îndelungată.Așadar, kinetoterapia îmbunătățește capacitatea de înțelegere și răspuns a diferitelor activități, dar și a interacțiunii și stabilirii contactului vizual si ajută la diminuarea stereotipiilor caracteristice, cât și a comportamentului hiperkinetic.
Centrul de zi al Asociației Sfantul Casian dispune de o sala de kinetoterapie foarte bine dotată, in cadrul caruia exercitiile de kinetoterapie se desfasoara sub forma unor ore de joaca, gimnastica, efort si relaxare, mentinandu-se motivatia si dorinta copiilor de a reveni la terapie.
Terapia prin miscare pentru copii le imbunatateste capacitatea de intelegere si raspuns a diferitelor activitati ,dar si imbunatatirea interactiunii si stabilirea contactului vizual. Totodata, miscarea pentru copii cu autism ajuta la diminuarea agresivitatii si autoagresivitatii, a stereotipiilor caracteristice, cat si a comportamentului hiperkinetic.
Kinetoterapia este necesara si are urmatoarele obiective :
• tonifierea musculaturii ;
• imbunatatirea mobilitatii articulare si a coordonarii miscarilor;
• dezvoltarea motricitatii generale, grosiere cat si a celei fine;
• educarea echilibrului static si dinamic;
• educarea ritmului si coordonarii miscarilor;
• orientarea si organizarea spatio-temporala;
• constientizarea corecta a schemei corporale.
Prin metode specifice invata cum sa se relaxeze, invata sa-si creasca puterea de concentrare, coordonare si atentie, precum si dorinta de miscare. Programele complexe de exercitii terapeutice sunt alcatuite individual in functie de evolutia fiecarui copil.