În cadrul centrului ASCA, fiecare copil înscris în programul de terapie beneficiază de ședinte de logopedie, de stimularea și dezvoltarea limbajului.În cadrul interventiei logopedice se utilizeaza instrumentele Zvibe astfel acordăndu-se o atentie specială problemelor senzoriale.
Logopedia sau Terapia Tulburărilor de Limbaj este definită ca disciplina care se ocupă cu educarea şi reeducarea limbajului. Rolul logopedului este acela de a restaura şi stabiliza limbajul, prin aplicarea diferenţiată a tehnicilor specifice.
Dacă la copiii tipici, cu tulburări/întârzieri în dezvoltarea limbajului, logopedul foloseşte tehnicile de bază ale logopediei şi exerciţii specifice pentru corectarea diverselor probleme, la copiii cu autism, abordarea presupune parcurgerea anumitor etape, în funcţie de abilităţile copilului şi de gradul de afectare. În cazul copiilor cu tulburări din spectrul autismului, comunicarea și limbajul reprezintă una din ariile major afectate, absența vorbirii fiind adesea motivul care îi determină pe părinți să caute răspunsuri.
În sfera logopediei intră atât dezvoltarea limbajului expresiv (ceea ce copilul spune), cât și dezvoltarea limbajului receptiv (ceea ce copilul înțelege). Comunicarea expresivă include atât limbaj vocal, cât și limbaj gestual. Mai mult, scrisul și cititul sunt și ele abilități ce țin de limbaj.
In sesiunile de logopedie trebuie avute în vedere mai multe aspecte:
• Perioda de acomodare a copilului: începerea terapiei logopedice trebuie să ţină cont de ritmul de învăţare al copilului şi de stadiul de dezvoltare la care se află în acel moment.
• Joacă: copilul învață deprideri noi prin jocuri, prin exerciții.
• Recompense: progresul este susținut și încurajat încontinuu, atât de terapeut, cât și de părinți/familie acasă, în funcție de gradul de afectare a copilului (uneori, emisiuna unui singur sunet este un progres foarte mare).
• Mediul de lucru: este nevoie de adaptare într-un spațiu nous au se încurajează realizarea terapiilor acolo unde se simte copilul cel mai bine.
• Colaborarea cu părinții și echipa de terapeuți: o echipă multidisciplinară va avea rezultate mai repede.
Logopedia nu dă rezultate imediat. Timpul alocat pentru terapia logopedică depinde de la caz la caz. În general, copilul cu autism are nevoie de o perioadă mai lungă pentru corectarea/iniţierea limbajului. Prin urmare, logopedia se opreşte atunci când consideraţi că micuţul are un limbaj adecvat vârstei sale. Nu există o anumită perioadă care garantează recuperarea sa.